Khajuraho laatste dag - Reisverslag uit Khajuraho, India van Chris en Frederike Barth - de Bos - WaarBenJij.nu Khajuraho laatste dag - Reisverslag uit Khajuraho, India van Chris en Frederike Barth - de Bos - WaarBenJij.nu

Khajuraho laatste dag

Door: Chris & Frederike

Blijf op de hoogte en volg Chris en Frederike

20 Juli 2010 | India, Khajuraho

Khajuraho laatste dag. Om half negen lieten we ons wekken door het alarm van de telefoon. Als vlug stonden we buiten en maakten het inmiddels bekende loopje naar het centrum van het dorp. De lucht was bewolkt en het was zeker niet heet. De wolken warenlichtgrijs en leken geschikt voor een fietstochtje. We haalden onze fietsen bij dezelfde jongen als gisteren, lieten de banden nog even oppompen en gingen opweg, ditmaal met het plan naar de oosterlijk gelegen tempels te gaan. Na tien minuten kwamen we aan bij de ommuurde Jain-enclave waar enkele oude en nieuwe tempels lagen. Het groepje tempels was dicht op elkaar gezet en in dezelfde stijl als de eerder bezochte groep, maar in slechtere staat en voorzien van veel lelijk en nieuw restauratiewerk. De torens en ingangen waren wel aardig, maar de beelden en daken en plateaus veel slechter. Hier ook geen erotische figuren. Tijdens het bezichtigen werd de lucht dreigender en donkerder en zagen we het geherel richting en boven het dorp zweven. We waren vrij snel uitgekeken en stapten op de fiets. Eigenlijk werd wel duidelijk dat het snel ging regenen en ook dat dit tochtje afgeblazen moest worden en we reden terug. We leverden de fietsen in, het was nog geen uur later, en besloten te gaan ontbijten. Eenmaal binnen bij Raja begon het onmiddelijk te hozen. Dit bleef een uur doorgaan en wij namen ons ontbijt en speelden kaart. Toen het nog zacht druppelde zijn we chocola en Cola gaan halen en toen ze ons zagen bij de winkel begonnen ze gelijk over de chocola. Ook had een kerel gezien hoe wij met twee man een kaartspel speelden en vroegen ze zich af hoe dit mogelijk was. In India spelen ze kaartspelen blijkbaar altijd met z'n vieren. Ook begon dezelfde jongeman over het wk en wat nederland was overkomen. Hij was voor Nederland, net zoals heel India volgens hem en vond Sneijder en Robben geweldig. Een ander zei dat Robben zijn broer was. Terug bij het hotel betaalden we de rekening en vroegen of we mochten bellen voor een hotel in Varanasi, steevast door de hotelman Benares ( de oude naam ) genoemd. De eerste had geen plek, de tweede was te duur ( volgens mij probeerde hij ons nu al te tillen met zijn pickup van 500 Rs ) en we besloten hotel Buddha te bellen. Iets goedkoper dan ons richtbudget, maar ramu uit agra had het ons aangeraden en een briefje over ons geschreven en meegegegeven. Aan de telefoon klonk het meewerkend en aardig en we regelden een kamer met airco en ook nog pickup van het station. Hij had moeite met mijn naam en na enkele spelpogingen, zei ik hem dat ik Kris van Krishna heette. Dat hielp en het was duidelijk, komt zo'n hindoegod toch maar weer van pas! De hotelman die naast ons stond proestte het uit, best lachen. De rest van de dag gebruikten we onze hotelkamer goed, we hadden bijbetaald voor nog een nacht anders was de de dag kansloos geweest. Het was weer droog en dat bleef het tot half vijf. Onweer en stortregen kwamen voorbij, gelukkig zaten we binnen. Om tien uur vanavond zal een riksja voorrijden en ons naar het station brengen. Voor die tijd zullen we nog inpakken ( altijd snel gepiept ) en eten.Bij raja nuttigden we heerlijke chicken kebabi met groente. We wilden internetten, maar overal lag de stroom in het dorp eruit, dus dat was niet mogelijk. Pinnen lukte om de een of andere reden ook niet, maar met dat probleem waren we al bekend. Aangezien onze hotelman voor de rikshaw van vanavond 150 roepieh vroeg en we dat teveel vonden, regelden we op straat bij een geinig oud mannetje zelf een rit voor honderd. Hij zei dat hij er zou zijn, nou maar hopen en die in het hotel cancellen. Terug in het hotel kaartten we, pakten in, keken tv prachtige videoclips en films en dramatische Indiase programma's en maakten ons klaar voor de trip. De stroom viel nog even uit, gebeurde vaker dan eens per dag, maar ditmaal werd het wel heel donker. Naar buiten kijkend constateerden we dat hele hele dorp zonder zat. Leuk gezicht en idee zo'n stroomloos dorp. Binnen 1 minuut brachten ze een kaars, maar wij hadden al hoofdlampjes en na vijf minuten was alles alweer in orde. Om tien uur gingen we naar beneden en zat onze chauffeur trouw op een stoeltje buiten. Hij bracht ons keurig naar het station en kreeg een tip omdat ie zo aardig was. Op het station kregen we bij de stationmanager te horen dat de trein er al was, maar geen paniek: khajuraho was het beginpunt en ze moesten nog sporen wisselen. Er hebben gezellig staan kletsen bij de mannetjes in het kantoor en ze vertelden ons alles over hun switchboard en de gang van zaken op het station met de treinen, best lachen. Om half elf konden we de trein in. Een nog betere klasse met betere banken en minder personen en ook wel wat schoner. Er zaten alleen maar westerlingen in ons gedeelte en allemaal goed verspreid. Een luidruchtige Franse familie in het aangrenzende deel en in ons gedeelte alleen maar een alleenreizende voor zich uitstarende en vooral stille, weemoedigkijkende Sloveense oudere vrouw. Ze was vriendelijk en niet heel spraakzaam, mooi zo. Al snel na vertrek om elf uur kregen we het bedlinnen, maakten ons nest op en gingen maffen.